Zomer Universiade Taipei: ’s werelds grootste evenement na de Olympische Spelen!

Zomer Universiade Taipei: ’s werelds grootste evenement na de Olympische Spelen!

Van 19 tot en met 30 augustus 2017 vindt de 29e Zomer Universiade plaats in Taipei, hoofdstad van Taiwan. Na de Olympische Spelen ’s werelds grootste evenement met maar liefst 13.000 sporters uit ongeveer 150 verschillende landen. In de volksmond ook wel de Studenten Olympische Spelen genoemd. Als Student Team NL zijn we vertegenwoordigd met een delegatie van 65 sporters en 24 begeleiders / coaches, waaronder een aantal Olympiërs. De sporters zullen uitkomen in 11 disciplines.

Na enkele intensieve trainingsstages is voor ons (Lars en ik) de Universiade begonnen op zaterdag 19 augustus, waarbij we na aankomst op de luchthaven, via het Universiadedorp direct door konden naar de openingsceremonie in Taipei National Stadium. Net als bij de Spelen werden alle deelnemende landen op alfabetische volgorde het stadion binnen gehaald, onder luid gejuich van zeker 15.000 toeschouwers. Een belevenis op zich, dat geldt ook voor de hele show die daarna volgde en het ontsteken van de vlam waarmee de Universiade officieel geopend werd.

Een dag later konden voor ons de voorbereidingen op het tafeltennistoernooi van start gaan met wat looptraining op de atletiekbaan in het Universiadedorp, wat kracht in de fitness en een “technical meeting”. Als specifieke voorbereiding hebben we in de dagen daarna wat uren kunnen trainen in de wedstrijd –en trainingshal, waarbij we goed hebben kunnen sparren met het team uit Trinidad & Tobago.

Vrijdagochtend (25/8) is het toernooi voor Lars van start gegaan in de vorm van een driekamp, waarbij alle nummers één doorgaan naar de knock-out fase (laatste 64). De eerste opponent kwam uit Azië, alleen was het geen Japanner of Koreaan maar een speler uit Bhutan. Na een wat onwennig begin was Lars duidelijk een maatje te groot voor zijn tegenstander, wat resulteerde in een 3-0 overwinning.

Omdat de derde speler, Jake Duffy (Aus), zijn partij ook in winst omzette, kwam het aan op de confrontatie met de Australiër een dag later. Al snel bleek dat dit type speler erg goed ingesteld was op het defensieve spel van Lars. Eigenlijk werd het traditionele aanval versus verdediging spel nooit gespeeld en kwam Lars geen moment in de wedstrijd. Gevolg was een 3-0 verlies waarmee de Australiër zich plaatste voor de volgende ronde en het toernooi voor Lars er op zat.

Je zou zeggen kort, dat was het tafeltennistoernooi zeker (volgende Universiade streven naar een team van 3 of 4 spelers, zodat je uitkomt in team, dubbel en individueel toernooi) maar de gehele ervaring van deze Universiade is bijna twee weken. Deze ervaring is in mijn ogen onbetaalbaar en van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de speler als die van de coach. Noem ik alleen al alle indrukken die je opdoet tijdens de opening en sluitingsceremonie, het dagelijkse leven in het dorp, het kijken naar andere sporten en de vele interessante gesprekken met verschillende coaches en sporters uit allerlei disciplines!

Leave a Comment

We would be glad to get your feedback. Take a moment to comment and tell us what you think.